Laaksolahden kirjaston ystävät järjesti 20.5.2021 Jupperin, Veinin ja Laaksolahden paikallisiin kysymyksiin keskittyvän kuntavaalipaneelin. Tapahtuma järjestettiin etänä Teamsissa ja yleisö pääsi seuraamaan sitä kirjaston ystävien Youtube-kanavalla. Tilaisuuden tallenne on nähtävissä osoitteessa
- Mia Laiho, kokoomus, Laaksolahti
- Pekka Riihimäki, kokoomus, Jupperi
- Sirpa Hertell, vihreät, Jupperi
- Piia Horko, vihreät, Jupperi
- Martti Hellström, SDP, Järvenperä
- Eva-Lena Gästrin, RKP, Viherlaakso
- Kimmo Pynnönen, perussuomalaiset, Lähderanta
- Riikka Pakarinen, keskusta, Järvenperä
- Liisa McDermott, vasemmistoliitto, Kauklahti (aik. Viherlaakso)
- Hannu Laaksonen, kristillisdemokraatit, Karakallio
- Marjo Matikka, Liike Nyt, Laaksolahti
Vaalipaneelin vetäjänä toimi Esko Uotila ja tekniikasta vastasi Jarmo Nieminen.
Panelistit tunsivat hyvin alueen nykytilanteen. Puheenvuoroissa korostuivat asuinalueemme ympäristö, turvallisuus, viihtyisyys, lähipalvelut, joukkoliikenne ja pientalovaltaisuus. Esille nousivat myös Espoon talouden haasteet. Keskustelijat kantoivat huolta erityisesti nuorten hyvinvoinnista ja mahdollisuuksista opiskeluun ja harrastuksiin.
Keskustelussa käsiteltiin Laaksolahden kirjaston ja muiden lähikirjastojen asemaa, Jupperin koulun ja lähikoulujen tilannetta sekä Pitkäjärven kunnostamiseksi tarvittavia toimia. Monta tärkeää paikallista asiaa jäi käsittelemättä, mutta niihin palataan myöhemmin. Panelistit vakuuttivat haluavansa pitää yhteyttä asukkaisiin myös vaalien välillä.
Laaksolahden kirjasto ja muut lähikirjastot
Lähikirjastojen sulkeminen on jatkuvasti mukana virkamiesten esityksissä, mutta käytännössä kirjastotoimen talouden sopeutustarvetta ei siten voida ratkaista. Omatoimiaukiolo on lisännyt lähikirjastojen käyttöä merkittävästi ja lähikirjastojen henkilö- ja tilakustannukset ovat kohtuullisia.
Panelistit muistuttivat, että lähikirjastot ovat tärkeä lähipalvelu kaikille ikäryhmille. Ne tarjoavat kohtaamis- ja kokoontumipaikkoja, opiskelutilaa ja muuta toimintaa kirjastopalvelujen lisäksi. Palveluvalikoimaa voisi nykyisestä laajentaakin tuomalla uudenlaisia tuotteita lainattavaksi.
Lasten, erityisesti poikien lukutaito on heikentynyt, ja lähikirjasto madaltaa kynnystä lukuharrastukseen.
Monilla alueilla kirjastoauto on ainoa tapa päästä käyttämään kirjastoa kohtuuetäisyydellä. Tämäkin palvelu on säilytettävä Espoossa.
Jupperin koulun, päiväkodin ja kirjaston uudisrakennus
Keskustelussa nousi esille kampusmalli, jossa eri ikäryhmien palvelut kootaan yhteen tilakustannusten alentamiseksi ja koulutilojen käytön tehostamiseksi. Toimialojen siilo- ja valta-ajattelu haittaa innovatiivisten ratkaisujen toteuttamista.
Jupperin koulun, päiväkodin ja kirjaston uudisrakennus on investointiohjelmassa vuosina 2024-2026. Ehdokkaat vakuuttivat ajavansa hanketta siten, että se säilyy myös seuraavassa investointiohjelmassa ja saadaan mahdollisimman pian käyntiin.
Koulut kuntoon -ohjelmassa on tehty paljon ja ja saatu ratkaistua monien koulujen sisäilmaongelmat. Paljon on kuitenkin vielä tehtävä. Sote-uudistus varjostaa investointimahdollisuuksia. Väistötilojen vuokrakustannukset aiheuttavat merkittäviä tilakustannuksia.
Asukkaiden kannalta ennustettavuus on tärkeää myös koulu- ja päiväkotitilojen osalta. Niiden tilanne vaikuttaa perheiden muuttopäätöksiin ja opettajien kiinnostukseen.
Panelistit totesivat, että liikunta-, harrastus- ja kokoontumistiloja tarvitaan lisää kaikissa yhdistyksissä, järjestöissä ja seuroissa. Myös Espoon työväenopistolla on jatkuva tilapula, jota koulutilojen vapaampi käyttö helpottaisi. Koulujen välineistöä pitäisi voida käyttää joustavammin esim. käsitöiden ja taiteiden harrastajien toimesta. Myös av-välineistölle olisi tarvetta. Tapahtumajärjestäjille tulisi tarjota tiloja kouluilta.
Koulujen yhteydessä voisi toimia palveluntarjoajia täydentämässä tilojen käyttäjiä ja asukkaita varten. Koululla toimiva aikuisyhteisö antaisi turvaa koulualueelle.
Pitkäjärvi
Paikalliset asukasyhdistykset ovat tehneet ja tekevät arvokasta työtä Pitkäjärven tilan parantamiseksi. Pitkäjärvi 2030 -hankkeessa pyritään löytämään ratkaisuja järven kuormituksen vähentämiseksi.
Panelistit katsoivat, että Pitkäjärven kunnostuksessa veto- ja rahoitusvastuun pitää olla Espoon ja Vantaan kaupungeilla. Hulevesien kuormitusta on vähennettävä ja viemäriverkon ylijuoksutuksia on rajoitettava.
Pitkäjärven virkistys- ja luontoarvot ovat korkeat. Matala järvi ja heikko virtaus tekevät kunnostuksen vaikeaksi. Espoon kaupungin laatimaa kunnostussuunnitelman pohjalta ei ole toistaiseksi saatu merkittävää muutosta aikaiseksi.