Huomioita kaupunkisuunnitteluun liittyvästä asukasosallisuudesta Matinkylän-Olarin alueella
Matinkylän suuralue koostuu Henttaan, Olarin ja Matinkylän kaupunginosista. Alueella toimivat asukasyhdistykset kokoontuvat 2–3 kertaa vuodessa pohtimaan alueen kehittämistä ja yhteisiä asioita. Ylivoimaisesti eniten keskustelua aiheuttavat kaupunkisuunnittelua koskevat asiat. Perushuoli on, että asukkaiden ääntä ei kuulla suunnittelun eri vaiheissa ja vaikutusmahdollisuudet koetaan huonoiksi.
Mahdollisuus osallistua kaavoitusprosessiin
Espoo julkaisee vuosittain vireille tulevat ja vireillä olevat kaavoituskohteet kaavoituskatsauksessa. Kesken kautta tulevien uusien kaavoitushankkeiden aloittamisesta päättää kaupunkisuunnittelujohtaja.
Yhdistykset ja asukkaat eivät saa kesken kautta aloitettavista kohteista tietoa. Alueella kaavoitus tapahtuu pääosin kiinteistönomistajien aloitteesta ja kaavasuunnittelu on usein käytännössä lähes valmis ennen kuin tieto kaavamuutoksesta saadaan.
Tieto kaavasuunnittelusta saadaan yleensä vasta valmisteluvaiheessa, jolloin laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Tällöin esitys on jo ”valmis” ja siitä voidaan jättää mielipide. Ehdotusvaiheessa asianosainen voi jättää kaavaehdotuksesta muistutuksen.
Kaupunkisuunnittelun vuorovaikutus Suur-Matinkylän alueella on viiden vuoden aikana parantunut, mutta ei ole vielä riittävällä tasolla. Suuri ongelma on, että kaavoitus on ”tonttikohtaista” eikä kokonaisuuden toimivuudesta ole suunnitelmaa.
Espoon kaupunkisuunnittelu on lisännyt asukastilaisuuksien määrää kaavoituskohteista ja järjestänyt asukastyöpajoja. Yleensä asukastilaisuus on järjestetty vain, jos OAS:aan on jätetty useita muutosesityksiä. Niiden määrä on kasvanut viime aikoina ja koronan takia ne on järjestetty etänä.
Asukastilaisuuden ja työpajan ero on, että asukastilaisuudessa selitetään kaavaehdotusta ja suunnittelijat kuulevat mielipiteitä – työpajassa osallistujat voivat vaikuttaa ehdotukseen.
Yhteistyö kaupunginsuunnittelun kanssa ja kaavamuutoksista tiedottaminen
Kokemuksen mukaan kaavoittaja on suhteellisen helposti tavoitettavissa. Vuorovaikutukseen ja asukasosallisuuteen on alettu panostaa enemmän ja kaupungin sivuilla luvataan jopa enemmän vuorovaikutusta kaavoituksen aloittamisessa. Luottamusmiehet, jotka kaavaehdotuksen hyväksyvät, eivät ole osoittaneet suurta kiinnostusta asukkaiden osallisuusmahdollisuuksista.
Asukkaiden tärkein tietolähde asemakaavoituksesta on kaupungin nettisivut. Kaavoituskohteet ilmestyvät sinne kuitenkin liian myöhään, jotta asukkaat voisivat vaikuttaa kaavoitukseen – mielipiteet ja esitykset tulisi ottaa huomioon kaavoitustyötä aloitettaessa.
Heikki Lenkkeri