Vastine kaupungin kuntalaisaloitteeseen antamaan vastaukseen
Asukkaiden Espoo -ryhmä teki toukokuussa 2019 kuntalaisaloitteen Asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia parannettava Espoossa, www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/8736
Vastaanotimme kaupunginsihteeri Mari Immosen vastauksen kuntalaisaloitteeseen 4.10.2019,
Vastaus kuntalaisaloitteeseen asukkaiden osallisuuden kehittämiseksi.
Vastauksessa kerrotaan Espoo-tarinan asukas- ja asiakaslähtöisyyttä korostavista kirjauksista, asiakasraadeista, dialogivalmiuksista, Osallistuva Espoo -kehitysohjelmasta sekä sen aloittamasta Osallistumisen kulmakivet ja linjaukset -työskentelystä. Valitettavasti vastaukseen ei sisälly uusia konkreettisia toimia tai rakenteellisia uudistuksia osallisuuden vahvistamiseksi.
Olemme valmiita jatkamaan yhteistyötä osallisuuden ja osallisuusmallin kehittämistä seuraavalta pohjalta:
Toimiva osallisuusmalli Espooseen
- Espoo laatii osallisuusmallin kaupungin viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden, asukkaiden, yhdistysten, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden yhteistyönä.
- Asukkaat pidetään tiiviisti mukana Osallistumisen kulmakivet ja linjaukset -työskentelyssä. Työskentelyn välitulokset julkistetaan ja niistä käydään avointa keskustelua.
- Kaupungin johtamisjärjestelmää uudistettaessa osallisuus otetaan keskeiseksi arvoksi. Kaupungin johto ottaa vastuun osallisuuden edistämisestä. Toimialojen ja luottamuselinten vastuualueisiin kirjataan selkeästi vuorovaikutus asukkaiden kanssa.
Ehdotuksemme osallisuusmallin sisältöön
- Suuralueille perustetaan alueraadit käsittelemään ja antamaan lausuntoja alueensa tärkeimmistä suunnittelu- ja kehityshankkeista kaikilla toimialoilla. Kaupunki nimeää organisaatiostaan alueraatien toiminnasta vastaavat asukasyhteyshenkilöt.
- Otakantaa.fi-palvelua käytetään tehostamaan keskinäistä vuoropuhelua päätösten valmistelussa ja päätöksenteossa.
- Lautakunnat alkavat ohjata ja valvoa osallisuuden periaatteiden toteuttamista omilla toimialoillaan.
- Osallistuva budjetointi otetaan pysyväksi osaksi kaupungin toimintaa.
- Asukasfoorumien tilalle kehitetään uusi toimintamalli, joka perustuu avoimeen vuorovaikutukseen. Kaupunki osallistuu tilaisuuksien järjestämiseen ja käsiteltävien aiheiden valintaan ja ajoitukseen ja tuottaa raportit tilaisuuksien perusteella tehtävistä toimenpiteistä ja päätöksistä. Toiminnassa käytetään monipuolisesti erilaisia työskentelytapoja avoimissa tilaisuuksissa ja verkossa.
- Kaupungin viestintä- ja vuorovaikutuskanavia kehitetään panostamalla verkkopalvelujen selkeyteen ja tiedon ryhmittelyyn. Verkkokyselyjä ja palautekanavia kehitetään. Asukkaille tarjotaan mahdollisuus tilata uutiskirje omaa aluettaan koskevista uutisista ja tapahtumista.
Osallisuuden hyödyt
- Luottamus kaupunkia kohtaan kasvaa.
- Osallisuuden kustannukset katetaan toiminnan paremmalla laadulla ja tehokkuudella sekä paremman asukastyytyväisyyden, prosessin nopeutumisen ja muutoksenhakujen vähenemisen tuottamilla kustannussäästöillä ja lisätuotoilla.
Tietoa osallisuudesta
- Valtuustolle ja lautakunnille tehdään selvitykset niiden toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyistä kuntalaisaloitteista ja niiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä.
- Kaupungin nimeämien asiakasraatien tehtävät ja niiden kokoonpanot ja valintamenettelyt julkistetaan. Asiakasraatien päätökset ja kannanotot tehdään julkisiksi.
Asukkaiden Espoo -ryhmä
Vastineen ovat laatineet:
Esko Uotila, Laaksolahti
Seppo Salo, Kaitaa
Arja Salmi, Leppävaara
Jatta Salmi, Tapiola
Reetta Puska, Leppävaara
Jarmo Oksanen, Karakallio
Jukka Laine, Leppäsilta
Bjarne Häggman, Tillinmäki
Sirpa Aarniolehto-Kotilainen, Matinkylä