Asukkaiden Espoon vuosi 2019
Asukkaiden Espoo -ryhmä on nyt toiminut kaksi vuotta. Verkostomaisesti toimivan ryhmän tavoitteena on edistää vuorovaikutusta asukkaiden, kaupungin ja muiden toimijoiden kesken, ja näin parantaa asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa kaupungin kehitykseen sekä tuoda esiin asukkaiden näkökulma suunnittelun ja päätöksenteon valmistelun tueksi. Tavoitteena on aikaansaada Espoon oloihin sopiva osallisuusmalli.
Toimintaa somessa ja tapaamisissa
Ryhmä ylläpitää kaikille avointa keskusteluryhmää somessa, järjestää säännöllisiä tapaamisia sekä ylläpitää verkkosivuja, jonne on koottu ajankohtaista tietoa kuntalaisvaikuttamisesta. Ryhmä on osallistunut Kuntaliiton Demokratiaverkoston verkostotapaamisiin sekä muihin demokratiaa ja osallisuutta käsitteleviin tilaisuuksiin. Kaupungin osallisuutta edistävien toimijoiden kanssa järjestettiin useita tapaamisia.
Asukkaiden Espoon Facebook-ryhmässä on yli 450 jäsentä. Ryhmä kokoontui kuusi kertaa keskustelemaan vireillä olevista asioista. Kokouksiin osallistui vaihtelevasti 4 – 11 asukasaktiivia. Stadiluotsi Ella Tanskanen kävi elokuussa kertomassa osallistuvan budjetoinnin käynnistämisestä Helsingissä. Espoon kaupungin edustajien kanssa käytiin keskusteluja ainakin 12 tapaamisessa.
Vuoden 2019 aikana merkittäviä muutoksia kaupungin toimintaan ja vuorovaikutukseen asukkaiden kanssa ei valitettavasti ole saatu aikaiseksi. Yhteistyö on kehittynyt niiden tahojen kanssa, jotka ovat jo aikaisemmin tehneet asukasyhteistyötä. Ryhmä on osallistunut mm. koulutilojen kuntalaiskäytön periaatteiden ja viljelypalstojen hallinnoinnin valmisteluun.
Aloitteita ja ehdotuksia
Asukkaiden Espoo lähetti maaliskuussa 2019 kaupunginjohtajalle ehdotuksen toimenpiteistä otsikolla “Osallisuus Espoo-tarinasta käytäntöön!”. Ehdotuksiin sisältyivät mm. osallisuusmallin luominen, asukastapaamisten lisääminen, asiakasraadit toimialoille, alueelliset asukasraadit ja asukasyhteyshenkilöt sekä osallistuvan budjetoinnin lisääminen. Ehdotuksia käsiteltiin kaupunginjohtajan tapaamisessa 16.8.2019. Esittämämme ehdotukset osallisuuden edistämiseksi Espoossa eivät tulleet ymmärretyiksi. Kaupunginjohtaja katsoi edustuksellisen demokratian riittäväksi asukkaiden vaikuttamiskanavaksi.
Teimme toukokuussa 2019 kuntalaisaloitteen “Asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia parannettava Espoossa”. Saimme lokakuun alussa kaupungin vastauksen, jossa vedottiin Espoo-tarinan asukaslähtöisyyteen ja kerrottiin Osallistuva Espoo -kehitysohjelman tavoitteista. Vastauksessa luvattiin, että käynnissä oleva Osallistumisen kulmakivet ja linjaukset -työskentely tuottaa yhdessä asukkaiden, päättäjien ja työntekijöiden kanssa valmistellut linjaukset, jotka määrittelevät osallistumisen tavoitteet ja keskeiset yhteiset
menettelytavat, jotka koskettavat kuntalaisia, luottamushenkilöitä ja kaupungin työntekijöitä. Asukkaiden mahdollisuudet osallistua linjausten valmisteluun ovat kuitenkin jääneet kovin vähäisiksi.
Osallistuva Espoo
Ryhmä osallistui yhdessä Osallistuva Espoo -kehitysohjelman ohjausryhmän kanssa 25.9.2019 LähiöFestin Espoo-live-iltaan, jossa käytiin dialogia aiheesta “Miten teemme Espoosta yhdessä entistä paremman osallisuuskaupungin”. Keskustelussa vahvistui tarve saada Espooseen uusi osallisuusmalli, joka toteuttaa Espoo-tarinan lupaukset asukaslähtöisyydestä, parantaa alueellista osallisuutta ja varmistaa kaupungin sitoutumisen ja panostukset asukasvuorovaikutukseen. Muiden kaupunkien osallisuusmalleihin pitää perehtyä tarkemmin ja tuoda niistä parhaat piirteet suuraluepohjaiseen Espoon osallisuusmalliin. Tarvitsemme myös toimintamallin poliitikkojen ja luottamushenkilöiden kesken tehtävään yhteistyöhön.
Järjestimme marras-joulukuussa 2019 osallisuuskyselyn, jossa kartoitettiin kaupunginosayhdistyksissä ja asukasfoorumeissa toimivien asukasaktiivien kokemuksia ja kerättiin kehittämisehdotuksia asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi Espoossa. Vastauksissa otettiin monipuolisesti kantaa osallisuuden ja tiedottamisen tilaan Espoossa, yhteydenpitoon kaupungin eri yksiköiden kanssa sekä yhdistysten omaan toimintaan. Avoimissa vastauksissa kuvattiin tarkemmin kokemuksia vuorovaikutuksesta kaupungin kanssa ja tehtiin ehdotuksia toiminnan kehittämiseksi.
Tapasimme marras-joulukuussa kaupunkitekniikan keskuksen ja kaupunkisuunnittelukeskuksen viestintävastaavia. Teimme kehittämisehdotuksia kaupungin kaava- ja muiden kehittämishankkeiden viestinnän ja vuorovaikutuksen parantamiseksi. Käsittelimme myös tarvetta parantaa alueellisen ja aihekohtaisen tiedon saatavuutta kaupungin verkkosivuilla ja uutiskirjeiden avulla. Käynnissä oleva verkkosivuston uudistus on vähentänyt kaupungin panostuksia nykyjärjestelmään.
Asukkaiden Espoo -ryhmän toiminta jatkuu vuonna 2020 ja painottuu samoihin teemoihin kuin kuluneena vuonna.
Asukkaiden Espoo
www.facebook.com/groups/
twitter.com/AsukkaidenEspoo
solmu.eu/asukkaidenespoo