Robottiautot tulevat, emme ole valmiita | Kauppalehti
MEDIAHUOMIO Yhdysvalloissa ei enää puhuta siitä, tuleeko itse ajavia autoja, vaan mitä sitten tapahtuu kun ne ovat liikenteessä.
”Itse ajavat autot voivat olla valmiita ennen kuin me olemme”, otsikoi New York Times.
Obaman hallitus ilmoitti tammikuussa satsaavansa neljä miljardia dollaria itse ajavien autojen käyttöönoton nopeuttamiseen ja lainsäädännön uudistamiseen tulevien kymmenen vuoden aikana.
”Tiedämme, että olemme siirtymässä uuteen aikaan. Teemme parhaamme, jotta ehdimme edelle”, sanoi Yhdysvaltojen maantieturvallisuudesta vastaavan NHTSA:n Anthony Foxx Wall Street Journal -lehdelle ja lupasi, että autonomisiin autoihin liittyvät standardit ovat valmiita puolen vuoden sisällä.
”Tämä on kannustavaa alan teknologioita kehittäville yrityksille, jotka ovat kamppailleet varovaisen säätelyn kanssa. Vain kourallisessa osavaltioita on autonomisiin autoihin liittyviä lakeja”, kirjoitti New York Times.
Oma haasteensa on linjanvetojen tekeminen teknologioille, jotka eivät vielä ole markkinoilla. Vastauksia käytännön kysymyksiin ei ole. Tarvitaanko lisää ajokaistoja ja vähemmän parkkitilaa? Miten autot kommunikoivat liikennevalojen kanssa? Kuka on vastuussa, kun onnettomuus tapahtuu? Koordinoiko liikennettä joku keskushallinto?
Entä onko parhaillaan käynnissä kuljetusvälittäjien, autovalmistajien ja teknologiayhtiöiden kilpailu, jossa on yksi voittaja? Vai onko niitä useita, kysyy Washington Post.
Lehti arvioi, että tulevaisuus on todennäköisesti monikirjoinen ja tarjolla on lukuisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi nuori ja ystävällinen GM/Lyft sekä Ford/Google-laivasto, tylsä ja johdonmukainen Toyota-laivasto, ylellinen BMW-laivasto sekä lyhyimmän matemaattisesti mahdollisen odotusajan tarjoava Uber.
Tutkimusyhtiöt ja ajatushautomot suoltavat kilvan keskusteluun laskelmia itseajavien autojen vaikutuksesta.San Francisco Chronicle huomautti, että keskustelu fokusoituu liikaa teknologiaan ja autovalmistajiin. Julkinen talous saattaa kärsiä eniten, koska se ei sopeudu muutokseen yhtä vikkelästi kuin yksityinen sektori.
”Satojen miljoonien sakot, verotulot, rike- ja pysäköintimaksut menetetään”, lehti otsikoi etusivullaan. Autonomiset autot kun eivät tee älyttömyyksiä, kuten aja punaisia päin tai vaihda kaistaa ilman merkkivaloa.
San Franciscon julkisesta liikenteestä vastaavan Municipal Transportation Agencyn tuloista kolmannes muodostuu erilaisista maksuista ja sakoista.
Nykyautot ovat liikenteessä vain viisi prosenttia ajasta. Jos käyttöaste nousee arvioiden mukaiseen 90 prosenttiin ja entistä harvempi hankkii oman auton, autoverojen määrä romahtaa.
Polttoainevero taas menettää merkityksensä, kun liikenteeseen tulee yhä tehokkaampia kulkupelejä. Poliittista tahtoa muuttaa nykysysteemiä ei silti ole näköpiirissä.
Edessä voisi olla vero, joka rapsahtaa auton kulkeman välimatkan mukaan. Oregonin osavaltio on ensimmäisenä Yhdysvalloissa aloittanut käytännön, jossa autoilijoita veloitetaan 1,5 senttiä maililta.
”Ongelmaan tuskin puututaan laajemmin, ennen kuin nähdään dramaattinen vähennys yhteisissä tuloissa. Varmaankin ensin pitää mennä niin huonosti, että asiaan on pakko puuttua”, arvelee San Francisco Chronicle.
Lähde: Robottiautot tulevat, emme ole valmiita | Kauppalehti